Stowarzyszenie Mama w Mieście Koszalin

HISTORIA

W 2014 roku na facebooku powstała grupa Mama w Mieście Koszalin założona przez naszą byłą Prezeskę Anitę Raczka. Była ( jest 😊)  to grupa skierowana do wszystkich mam z Koszalina. Grupa na której można było pogadać, poznać inne mamy, wymienić się doświadczeniami, polecać usługi, sklepy, produkty. Część mam zaczęła spotykać się w realu a na grupie zaczęły być poruszane tematy  potrzeb młodych mam w Koszalinie i ich realizacji/ dostępności w naszym mieście, problemów z jakimi borykają się matki i ich dzieci. Dużym problemem była sytuacja pobytowa matek w szpitalu dziecięcym na oddziałach i kwestia noclegu przy chorym dziecku. Właśnie wtedy przy próbie pomocy, wywarcia wpływu na dyrekcję koszalińskiego szpitala zrodził się pomysł aby sformalizować grupę w realu i stworzyć Stowarzyszenie aby móc efektywnie pomagać , mieć większy wpływ na władzę, instytucje w naszym mieście. W międzyczasie na grupie zgłaszały się mamy z prośbami o pomoc materialną, pomoc w załatwianiu różnego rodzaju spraw rodzinnych, zawodowych a część mam zaczęło aktywnie pomagać organizując zbiórki żywności, rzeczy czy doradzać poprzez grupę na FB. I tak w pewne zimowe popołudnie w jednej z koszalińskich kawiarni spotkało się 22 mam z Koszalina, które niosąc chęć pomocy i zrobienia „czegoś” fajnego w Koszalinie zdecydowało się założyć Stowarzyszenie Mama w Mieście Koszalin. Były to członkinie założycielki:

1 Agnieszka Marczak
20 Anna Gałecka
21 Katarzyna Antosz
22 Agnieszka Rosowska

Te właśnie TE młode 😉 i niemłode 😊 mamy zaniosły do KRSu dokumenty założycielskie  i formalnie od dnia 04 kwietnia 2015 roku Stowarzyszenie Mama w Mieście Koszalin zostało wpisane do rejestru działalności. Cześć z nich nie jest już naszymi członkami, ruszyły dalej, wyjechały do innych miast, zajęły się swoimi sprawami zawodowymi, część jest mniej aktywna a część działa cały czas dalej, dzieląc swoje życie osobiste i zawodowe ze sprawami Stowarzyszenia, pomagając i działając na rzecz innych matek z Koszalina.

Kim jesteśmy?

Łączy nas macierzyństwo, chęć działania i Koszalin.

Stowarzyszenie Mama w Mieście Koszalin to grupa matek z Koszalina, która chcąc mieć większe spektrum działania w niesieniu pomocy innym postanowiła założyć Stowarzyszenie. Na chwilę obecną jest nasz 23 osoby – pełnoprawne członkinie Stowarzyszenia które aktywnie działają i  realizując cele statutowe;  W Koszalinie nieformalnie działamy od 2014 roku a formalnie jako Stowarzyszenie działamy od 2015 roku.  Początek naszej działalności to wniosek do marszałka województwa zachodniopomorskiego o remont oddziałów szpitalnych dziecięcych w szpitalu wojewódzkim w Koszalinie gdzie panowały bardzo złe warunki bytowe i dla dzieci i dla matek; Wniosek został podpisany przez ponad 4000 tysiące mieszkańców Koszalina i zapoczątkował zmiany w szpitalu. Nasze działania cały czas od tamtej pory skupiają się na wszechstronnej pomocy rodzinom z Koszalina i okolic poprzez edukację, pomoc materialną, działania charytatywne umacniające więzi rodzinne. Od samego początku prowadzimy sztab pomocowy MAMA MAMIE, który poprzez swoje działania i współpracę z mieszkańcami naszego miasta i okolic pomaga materialnie w zakresie pozyskiwania i przekazywania żywności, odzieży, zabawek, artykułów higienicznych, przemysłowych drobnego sprzętu AGD czy mebli, dywanów itp. Sztab działa nieprzerwanie od ponad 4 lat , jeden raz w tygodniu. Ludzie przynoszą/dostarczają nam niepotrzebne/zbędne rzeczy a my przekazujemy je potrzebującym. Od samego początku działalności we współpracy z  Bankiem Żywności prowadzimy 2 zbiórki w roku przekazując pozyskane w ten sposób produkty przekazujemy w formach paczek rodzinom potrzebującym. Współpracujemy z MOPS Koszalin i domem kryzysowym Koszalin. Często nasza pomoc „wychodzi” poza granice miasta Koszalin i dociera do okolicznych miejscowości.  Każdego roku w  okresie przedświątecznym w szkołach, przedszkolach, instytucjach i firmach prowadzimy szeroką akcję WRZUĆ SŁODZIAKA DLA DZIECIAKA gdzie przez ok 1 miesiąca zbieramy zabawki, gry i słodycze, które przekazujemy w formie paczek rodzinom, których nie stać na przygotowywanie/kupienie prezentów własnym dzieciom; Z każdym rokiem akcja ta obejmuje coraz większy zakres miejsc zbiórek jak również sukcesywnie zwiększamy ilość obdarowanych dziec. W tym roku było to 128 paczek z nowymi grami/zabawkami wypełnionych słodyczami.  Raz w roku organizujemy akcję WYPRAWKA SZKOLNA gdzie na początku roku najuboższe dzieci ( wskazane przez pedagogów szkolnych) otrzymują pełne wyprawki obejmujące plecak, zeszyty i materiały plastyczne.  Przynajmniej dwa razy w roku organizujemy  całkowicie nieodpłatnie zabawy dla dzieci, prowadzimy internetową biblioteką książek i gier edukacyjnych („BIBLIOTEKA ŚWIADOMEGO RODZICA, gry łączą pokolenia”) gdzie każdy może wypożyczać zbiór tytułów oraz gier posegregowanych wiekowo i tematycznie – daje to rodzicom (w szczególności mniej zamożnym choć odbiorcami są różnie usytuowane rodziny) na możliwość integracji rodziny, rozwoju intelektualnego, emocjonalnego dziecka oraz szerokiego zakresu nauki poprzez zabawę dzieci z rodziną;   Całkowicie nieodpłatnie prowadzimy warsztaty plastyczno-kreatywne PAPIEROWY ŚWIAT CIOCI ASI. Warsztaty odbywają się w koszalińskich szkołach i przedszkolach (do tej pory odbyło się blisko 200 warsztatów). Finansujemy je z darowizn oraz projektów. Cieszą się one bardzo dużym zainteresowaniem,  a nas buduje to, że w ten sposób wspieramy zarówno placówki oświatowe ale też często dajemy szansę na odkrycie nowych możliwości zarówno nauczycielom jak i dzieciom.  W miarę możliwości i dostępu do bezpłatnych specjalistów organizujemy szkolenia i spotkania dla matek np  PIERWSZA POMOC /  CHUSTOWANIE / RODZICIELSTWO BLISKOŚCI / SAMOOBRONA / KURS MAKIJAŻU . Stowarzyszenie aktywnie wspiera i zachęca do aktywnego trybu życia. Wypożyczamy rower, nosidło, chustę do chustowania najmłodszych dzieci. Organizujemy spotkania w plenerze.  Dwukrotnie w ramach budżetu obywatelskiego miasta Koszalina realizowałyśmy projekt „NIE nowotworom u dzieci z Koszalina” we współpracy z Fundacją Ronalda MCDonalda gdzie za naszą sprawą przebadano ok 1500 dzieci pod kątem nowotworów wieku dziecięcego.  Jesteśmy laureatami konkursu Koszaliński Lider NGO 2017. Co roku aktywnie bierzemy udział w festiwalach NGO gdzie można zapoznać się z naszą działalnością.  Od końca roku 2017 jesteśmy organizacją pożytku publicznego i mamy możliwość pozyskiwania 1%  Prowadzimy akcję MAM RABAT gdzie zaprzyjaźnione z nami firmy z Koszalina udzielają  rabatów na swoje produkty/usługi. Prowadzimy wiele, wiele innych działań na rzecz matek, dzieci czy potrzebujących rodzin z Koszalina i okolic. Wspieramy sektor  działań organizacji pozarządowych zapraszając do wspólnych działań, uświadamiając, edukując i rozpowszechniając informację o podmiotach wśród naszych grup docelowych

Wszystkie nasze działania prowadzimy nieodpłatnie, w naszym wolnym czasie – w większości każda z nas jest osobą czynną zawodowo i pracującą na pełnym etacie.  Nie prowadzimy w żaden sposób działalności dochodowej ( choć mamy taką możliwość w statucie) i nasze działania opierają się tylko i wyłącznie na darowiznach i samodzielnie pozyskanych środkach. Naszymi darczyńcami są częściowo przedsiębiorcy z Koszalina i okolic a także firmy z Polski do których docieramy wysyłając tysiące maili z prośbą o wsparcie.

Nasze główne cele, które realizujemy to:

1. Wszechstronna pomoc rodzinie poprzez działalność edukacyjną, kulturalną, charytatywną.
  2. Działania na rzecz wyrównania społecznych i edukacyjnych szans dzieci, młodzieży i całych rodzin.
  3. Wspieranie rodziców najmłodszych dzieci, w tym rodziców samodzielnie wychowujących dzieci.
  4.  Kształtowanie i upowszechnianie kultury oraz twórcze pobudzanie aktywności dzieci jak i rodziców.
  5. Działania z zakresu upowszechniania kultury fizycznej i sportu poprzez organizowanie imprez sportowych i sportowo-rekreacyjnych.
  6. Prowadzenie działalności informacyjnej o charakterze lokalnym.
  7. Wspieranie rozwoju inicjatyw lokalnych i przedsiębiorczości.